STEAM Academy: ruim baan voor de future generation

Kinderen enthousiast maken voor techniek. Daar zijn ze bij de STEAM Academy in Aalten goed in. Met zelf ontworpen bouwpakketten, een goede uitleg en geduldige begeleiding halen kinderen het beste uit zichzelf naar boven. Wij hadden de eer om namens Go-Kids Achterhoek een leuke naschoolse activiteit mee te maken. Gistermiddag maakten mijn oudste dochter en een vriendinnetje onder leiding van Sabine, Bart en Karel een echte spirograaf!

Op volle kracht naar Aalten

Nagenoeg onwetend over wat ons te wachten stond, reden we na schooltijd naar Aalten. Net op tijd schoven we aan bij een groepje van vier jongens die al begonnen waren met de bouw van hun spirograaf. De meiden kregen een eigen bouwpakket en konden direct beginnen.
Alle onderdelen van het pakket zijn genummerd en worden aan de hand van een bijgeleverde uitleg en wat hulp van Bart aan elkaar gelijmd, geschroefd of verbonden. Het enthousiasme straalde van de gezichten af en al snel was het nodige resultaat te zien. Door de kinderen echt alle onderdelen van de spirograaf zelf in elkaar te laten zetten, raken ze bekend met de techniek erachter. En dat is wat ze bij STEAM Academy willen bereiken. Dat kinderen zien hoe techniek werkt.

Perfect passend

Nadat alle kleine onderdelen zijn verwerkt, begint het in elkaar zetten van het groter geheel. Direct wordt duidelijk hoe de tandwielen in elkaar passen, of het goede staafje in het juiste ‘torentje’ zit en waarom er boven op dat ene stapeltje plankjes wel een kleiner rondje moest en op die andere bijvoorbeeld niet. Als langzaam duidelijk wordt hoe de spirograaf gaat werken, de kleur stiften zorgvuldig gekozen is en het papier wordt toegevoegd, wordt de glimlach nóg groter. Hebben ze dit echt zelf gemaakt? Zichtbaar trots gaan de kinderen met hun eigen gebouwde spirograaf weer naar huis. Vanochtend moest hij zelfs mee naar school!

Zeker een aanrader!

Als ouder was ik erg gecharmeerd van de mooie bouwpakketten. Zelf bedacht en gemaakt door Bart, een van de eigenaren van de STEAM Academy. Daarnaast viel me op hoe Bart, Sabine en Karel met de aanwezige kinderen omgingen. Heel rustig, ondanks dat er soms 30 vragen tegelijk gesteld werden. Ook wanneer er iets te enthousiast met lijm gesmeerd werd of het kniptangetje onnodig veel werd gebruikt, reageerden zij rustig en totaal niet belerend. Een aanpak die bleek te werken. Het was een zeer geslaagde middag waar beide meiden met plezier op terugkijken.     

Zelf een keer ervaren wat ze bij de STEAM Academy doen? Aanstaande zaterdag 5 oktober is er een open dag van 13:00 tot 17:00 uur. Kinderen kunnen dan zelf aan de slag met robotica en techniek en kunnen uitdagende proeven uitvoeren.