Pony Power voor mijn kinderen

Is het spannend? Wat gaan we doen dan? Moet ik ook op het paard gaan zitten? Met een hoofd vol vragen en een hart vol verwachtingen vertrokken mijn dochters en ik op een vrije studiedag naar Beltrum. Daar hadden we een afspraak met Monique Weiden, gediplomeerd paardencoach en deskundig en gecertificeerd begeleider van de cursus Pony Power voor Kids (voor kinderen van 6 tot 10 jaar). Monique is lid van de stichting Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) en tevens lid van de Vereniging Paarden Coaching Nederland (VPCN).

Kennismaken met de paarden - Pony Power voor Kids

Nadat Monique ons welkom heeft geheten en mij wat uitleg heeft gegeven over de cursus mochten mijn twee dochters kennis maken met ‘de kudde’ (Akbhar en Bhaqir). De twee pony’s van Monique stonden rustig te grazen en terwijl mijn jongste dochter voorzichtig contact maakte met een van de twee, verstopte mijn oudste zichzelf achter mijn rug. Daar moest ze nog even niets van weten! Monique respecteerde dit, pushte niets of niemand, en besloot de aanpak over een andere boeg te gooien. We gingen eerst zonder de paarden aan de slag.

Hoe reageer jij?

De kinderen kregen een kruiwagen vol spullen en er werd hen gevraagd of ze een eiland konden maken. Hoe ze dat deden en welke instrumenten ze daarbij gebruikten bepaalden ze helemaal zelf. Direct gingen ze aan de slag en werd een mega-eiland gecreëerd. Ondertussen liep er iemand langs met een van de pony’s, wat direct de aandacht trok van mijn ‘angstige’ dochter. Het ijs leek langzaam te breken…

Nadat de kinderen klaar waren met het maken van hun eiland, vroeg Monique de kinderen om zich voor te stellen dat het eiland hun slaapkamer was. Er wilde iemand naar binnen, terwijl zij dat niet wilden. Hoe los je dat op? Vele mogelijkheden werden geboden, maar de oplossing van Monique (een duidelijke stop met handgebaar en serieuze stem) werkte het best. Niet alleen voor een persoon, ook voor de pony bleek al snel. Deze was namelijk in de tussentijd bij ons op het veld geplaatst en probeerde meermaals het eiland/de kamer binnen te dringen.

De angst voor de pony was door de rustige aanpak van Monique en haar hulp al snel verdwenen. Door eerst rustig langs te lopen, vervolgens de kinderen kennis te laten maken met de aangelijnde pony en uiteindelijk de pony los te laten lopen in de weide, terwijl de kinderen met hun eiland bezig waren, verdween de angst en ontstond steeds meer enthousiasme.

Ten slotte werd de kinderen gevraagd of ze nog even met de pony wilde wandelen. Dat wilden ze zeker wel! Dit gaf Monique de gelegenheid het gedrag van de pony bij beide meiden beter te bekijken. Als paardencoach is ze erin getraind het gedrag van de pony’s te spiegelen. Hoe reageert het dier en is dat iets dat bij hemzelf hoort of komt dat door het gedrag van de kinderen? Al gauw werd duidelijk dat beide kinderen heel anders zijn en dat gedrag voor een groot deel van invloed is op hoe gemakkelijk een pony meegaat. Door niet direct hulp te bieden bij een lastige situatie kreeg bovendien het zelfvertrouwen van de kinderen ook een behoorlijke boost.

Een unieke ervaring

De ochtend bij Monique was niet alleen heel gezellig, als moeder heb ik ook veel gezien, geleerd en gehoord. Het was interessant om te zien dat niet alleen mondeling taalgebruik je kracht geeft om iets te bereiken, maar dat lichaamstaal en gedrag daar ook een zeer belangrijke rol bij spelen.

Monique voelde de kinderen goed aan, kon veel vertellen over hun gedrag en gaf ze waardevolle tips. Ook nu we bijna een week verder zijn, weten ze nog exact hoe ze hun eigen ruimte kunnen creëren en grenzen moeten aangeven. De meiden zelf hebben het geweldig naar hun zin gehad bij Monique op de boerderij en willen graag nog een keer terug!